Tarotkortens Historia

En tarok-kortlek (svensk benämning sedan 1500-talet) eller tarotkortlek (svensk benämning sedan 1980-talet) 
är en kortlek som används för att spela sällskapsspel och spådomskonst.

Här nedanför kan du se en bild av en av de otaligt många tarot kortlekar som finns idag:

 
 


Man vet inte exakt när den skapades, men det rör sig om tidsperioden 1420-1450, och det skedde i norra Italien. 
Det finns belägg för kortlekar med 52 kort långt tidigare, men tarokleken tillkom genom att en fjärde honnör lades till i varje svit och att en separat trumf-svit om 22 kort lades till.

Precis som i vår moderna fransk-engelska kortlek innehåller tarotkortleken fyra färger, men i tarotkortleken heter färgerna mynt/pentagram, svärd, bägare och stavar. 

Det finns också tarotkortlekar som istället har de välkända färgerna spader, hjärter, ruter och klöver. I varje färg finns fyra klädda kort: Kung, Dam, Riddare/Prins/Kavall och Page/Prinsessa/Knekt. Varje färg innehåller också 10 nummerkort numrerade 1-10. 

Tarotkortleken har också 22 stycken extra trumfkort som, sedan publiceringen av Paul Christians Historie de la Magie (1870), tillsammans kallas för arcana major eller stora arkana.

Det finns också andra varianter av tarotkortlekar som skiljer sig åt i sammansättning, men den med 22 tilläggskort (dvs totalt 78 kort) är idag standard. Korten i stora arkanan har olika motiv och det är dessa man främst förknippar tarotkortleken med. Korten i stora arkanan saknar färg men har en standardiserad rangordning lägst är Narren, högst är Världen. 

Andra exempel: Lyckans hjul, Rättvisan, Döden, Djävulen, Yttersta domen och De älskande. Sedan 1750-talet (Bologna) har spådomstroende ansett dem bära på särskilda magiska eller symboliska innebörder.


 


Källa: Wikipedia



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

völvans.blogg.se

Människan har alltid känt ett behov av att få veta vad som väntar i deras framtid. Universums oändlighet har alltid fascinerat oss. Spådomar i Tarotkort, Runor och Numerologi. Jag har hjälpt många människor under alla dessa år som jag har spått deras framtid, dåtid eller det de inte vet.

RSS 2.0